Αυτόματη μετατροπή Greeklish σε ελληνικά προσθέτει η Google στο Gboard

Τα Greeklish γεννήθηκαν στην εποχή που πολλές φορητές συσκευές και κυρίως smartphones, δεν υποστηρίζαν ελληνικούς χαρακτήρες για όσους ήθελαν να στείλουν κάποιο γραπτό μήνυμα (SMS), υποχρεώνοντας τους κατόχους των συσκευών να πληκτρολογούν ελληνικές λέξεις χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες.

Αν και στις μέρες μας, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών υποστηρίζουν πλήρως την πληκτρολόγηση με ελληνικούς χαρακτήρες, εντούτοις αρκετοί εξακολουθούν να προτιμούν τα greeklish κυρίως για λόγους συνήθειας. Η Google θέλοντας να ενισχύσει τη χρήση του ελληνικού πληκτρολογίου, και έχονας ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά το Gboard, ένα από τα καλύτερα εικονικά πληκτρολόγια για το Android και το iOS, ανακοινώνει σήμερα την υποστήριξη σ’ αυτό των Greeklish αλλά με μια πολύ σημαντική δυνατότητα.

Συγκεκριμένα, επιλέγοντας ως προκαθορισμένο πληκτρολόγιο στο Gboard του Google το “Greek (abc -> Ελληνικά)”, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη μετατροπή λέξεων που πληκτρολογεί ο χρήστης με greeklish, αυτή τη φορά στα ελληνικά και σε πραγματικό χρόνο. Η λειτουργία αυτή έχει στόχο σύμφωνα με την εταιρεία να «βοηθήσει τους χρήστες να συνεχίσουν να γράφουν στην Ελληνική Γλώσσα, διατηρώντας τον πολιτισμό και την γλώσσα μας στον ψηφιακό κόσμο».

Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται αρχικά στην έκδοση του Gboard για την πλατφόρμα του Android και είναι ενεργή όχι μόνο κατά τον παραδοσιακό τρόπο πληκτρολόγησης αλλά και στην περίπτωση που ο χρήστης πληκτρολογεί σχεδιάζοντας τη λέξη (swipe) χωρίς να σηκώσει το δάκτυλό του από την οθόνη.